Analýza dopadů přijetí eura na makroekonomické veličiny Estonska, Litvy, Slovenska a Slovinska v letech 1998-2022 - Vonášek, Adam; Zeman, Karel; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadů přijetí eura na vybrané makroekonomické ukazatele ve čtyřech nových členských zemích eurozóny – Estonsku, Litvě, Slovensku a Slovinsku – v období let 1998 až 2022. Cílem práce je kvantifikovat vliv měnové integrace na reálné HDP, inflaci, míru nezaměstnanosti, veřejný dluh a reálné mzdy s využitím regresní analýzy a robustních statistických metod. Výsledky ukazují, že zavedení eura mělo významné, avšak nestejnoměrné dopady: pozitivní vliv na inflaci a nezaměstnanost a negativní vliv na reálné mzdy a HDP. Efekt na veřejný dluh nebyl statisticky významný. Závěry práce přinášejí empiricky podložený pohled na důsledky vstupu do eurozóny a poskytují poznatky relevantní pro země Evropské unie, které dosud euro nepřijaly jako svou měnu.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses