Využití umělé inteligence v inovační metodologii - Jindra, Tomáš (2025)
Diplomová práce se zabývá využitím umělé inteligence v inovační metodice design thinking. Hlavním cílem je zhodnotit potenciál kombinace AI nástrojů pro exekuci této metody při tvorbě tržně úspěšných produktových propozic. V teoretické části jsou vymezeny klíčové pojmy managementu inovací, umělé inteligence a možností její aplikace v podnikatelském prostředí. Praktická část práce využívá metodu případové studie, v rámci níž byl modelový projekt vedený tradiční metodikou design thinking nahrazen procesem řízeným nástroji umělé inteligence. Studie vyhodnocovala kvalitu, podobnost a efektivitu výstupů. Výsledky ukazují, že při současné úrovni technologií není plná automatizace design thinkingu pomocí AI bez lidského dohledu ideálním řešením. Nicméně při zapojení člověka jako operátora a garanta kvality lze efektivně automatizovat první dvě fáze metodiky. Práce rovněž identifikuje vhodné nástroje pro AI design thinking a porovnává efektivitu tradičního a automatizovaného přístupu.