Racionální a neracionální rozhodování uživatelů při sdílení osobních údajů v online prostředí - Hofmanová, Michaela; Sigmund, Tomáš; Novotný, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem rozhodování uživatelů při sdílení osobních údajů v online prostředí, přičemž cílem je analyzovat faktory, které toto rozhodování ovlivňují. K dosažení výsledků byl proveden kvantitativní výzkum formou online dotazníku, založeného zejména na principech Kahnemanovy teorie dvou systémů a modelu Privacy Calculus. Práce je rozdělena do pěti hlavních částí. První část se zaměřuje na ochranu soukromí v online prostředí, popisuje definice, historii, právní rámec a technické hrozby spojené s ochranou dat. Druhá část je věnována teoretickým přístupům v psychologii rozhodování, konkrétně Kahnemanově teorii dvou systémů, modelu Privacy Calculus a dalším psychologickým a sociálním faktorům ovlivňujícím chování uživatelů. Třetí část práce se zabývá metodologií výzkumu, kde jsou popsány metody sběru a analýzy dat. Čtvrtá část obsahuje výsledky realizovaného výzkumu včetně jejich detailního popisu. Poslední část se věnuje diskusi a interpretaci získaných výsledků a jsou zde formulována praktická doporučení, jak zvýšit informovanost uživatelů a podpořit jejich bezpečnější chování v digitálním prostředí.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses