Moderní způsoby řízení a nastavení dispečerského stanoviště nákladního železničního dopravce - Pexidr, Ondřej; Novák, Radek, 1960-; Rajnoch, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na moderní způsoby řízení dispečerského stanoviště u nákladního železničního dopravce s důrazem na interní systémovou optimalizaci a automatizaci procesů. Cílem práce je analyzovat současné fungování dispečerského řízení, identifikovat úzká místa a neefektivní operace a následně navrhnout konkrétní opatření vedoucí ke zvýšení provozní efektivity a spolehlivosti. V teoretické části jsou popsány principy dispečerského řízení v kontextu železniční dopravy, současné technologické trendy a možnosti digitalizace. Praktická část se zaměřuje na analýzu interních procesů vybraného dopravce, návrh optimalizačních opatření a implementaci prvků automatizace s využitím moderních nástrojů (datová analýza, AI, automatizace procesů). Výsledkem práce je návrh úprav dispečerského stanoviště, který reflektuje potřeby současného provozu, zvyšuje operativní přehled a snižuje zátěž dispečerů. Práce tak přináší konkrétní doporučení a inovativní přístupy pro zefektivnění dispečerské činnosti v nákladní železniční dopravě.
Vedoucí práce: Radek Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses