Energetické daně v Evropské unii - Kadleček, Václav (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou energetických daní v členských státech Evropské unie. Cílem práce je analyzovat vývoj a strukturu zdanění vybraných energetických produktů, porovnat jejich zákonné sazby mezi jednotlivými státy a pomocí relativních ukazatelů zhodnotit význam těchto daní v daňových systémech. Práce rozlišuje mezi „starými“ a „novými“ členskými státy EU a vyhodnocuje rozdíly pomocí statistických ukazatelů. Z výsledků analýzy vyplývá, že nové členské státy dosahují v průměru vyššího podílu energetických daní na HDP i na celkových daňových příjmech než staré státy. Zároveň u nich byla pozorována nižší míra variability těchto ukazatelů, což může odrážet jednotnější daňovou politiku v oblasti energií. Naopak starší státy vykazují větší rozdíly v míře zdanění i přístupu k jednotlivým komoditám. Zvláštní pozornost je věnována rozdílům v sazbách daně z elektřiny a tradičních pohonných hmot. Práce poukazuje na význam energetického zdanění nejen z fiskálního, ale i environmentálního hlediska a zdůrazňuje potřebu koordinovanějšího postupu v rámci EU.