Energetické daně v Evropské unii - Kadleček, Václav; Zídková, Hana; Gotvald, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou energetických daní v členských státech Evropské unie. Cílem práce je analyzovat vývoj a strukturu zdanění vybraných energetických produktů, porovnat jejich zákonné sazby mezi jednotlivými státy a pomocí relativních ukazatelů zhodnotit význam těchto daní v daňových systémech. Práce rozlišuje mezi „starými“ a „novými“ členskými státy EU a vyhodnocuje rozdíly pomocí statistických ukazatelů. Z výsledků analýzy vyplývá, že nové členské státy dosahují v průměru vyššího podílu energetických daní na HDP i na celkových daňových příjmech než staré státy. Zároveň u nich byla pozorována nižší míra variability těchto ukazatelů, což může odrážet jednotnější daňovou politiku v oblasti energií. Naopak starší státy vykazují větší rozdíly v míře zdanění i přístupu k jednotlivým komoditám. Zvláštní pozornost je věnována rozdílům v sazbách daně z elektřiny a tradičních pohonných hmot. Práce poukazuje na význam energetického zdanění nejen z fiskálního, ale i environmentálního hlediska a zdůrazňuje potřebu koordinovanějšího postupu v rámci EU.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses