Využitie informačnej gramotnosti v boji proti dezinformáciám - Mihoková, Barbora; Sigmund, Tomáš; Korčák, Jiří, 1994-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalárska práca sa venuje vzťahu medzi úrovňou informačnej gramotnosti a schopnosťou jednotlivcov hodnotiť dôveryhodnosť príspevkov na sociálnych sieťach. Cieľom je zistiť, do akej miery sa teoretické znalosti prejavujú v praktickom rozhodovaní pri konfrontácii s dezinformačným obsahom. Výskum využíva kvalitatívny prístup založený na kombinácii modifikovaného testu informačnej gramotnosti a štruktúrovaného rozhovoru. Zistenia ukazujú, že hoci medzi výsledkami testu a schopnosťou rozpoznať dezinformácie existuje istá súvislosť, nie je úplná. Niektorí respondenti s nižším skóre v teste dokázali správne identifikovať manipulatívny obsah, zatiaľ čo respondenti s vyšším skóre občas zlyhali pri jeho praktickom posúdení. Významnú úlohu zohrávajú aj faktory ako vizuálna stránka, emočné pôsobenie obsahu či osobná skúsenosť. Výsledky zároveň ukazujú, že podstatným faktorom pri hodnotení príspevkov je aj schopnosť zamyslieť sa nad tým, ako môže daný obsah pôsobiť na ostatných používateľov a aké dôsledky môže mať jeho ďalšie šírenie.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses