Nástroje pro testování API - Semenkova, Anastasia (2025)
Bakalářská práce se zabývá komplexní analýzou a porovnáním současných nástrojů pro testování API. Metodologický přístup práce kombinuje rešerši odborné literatury a dokumentace, vícekriteriální hodnocení vybraných nástrojů a praktické testování nejvhodnějšího z nich. Nejdříve v práci jsou vymezeny základní pojmy týkající se API, testování API a příslušných testovacích nástrojů. Následně je představen aktuální přehled nástrojů na trhu a určen výběr konkrétních nástrojů pro následné hodnocení. Další část práce se věnuje stanovení kritérií, která slouží jako podklad pro systematické hodnocení a porovnání nástrojů. Na základě definovaných kritérií je provedeno hodnocení, porovnání nástrojů a interpretace výsledků. Následně jsou vybrána veřejná API a vytvořeny testovací scénáře, které jsou implementovány v nástroji s nejlepším hodnocením. Závěr práce rekapituluje získané poznatky z teoretické i praktické části, které vyplývají z realizovaného výzkumu a testování.