Kvalitativní analýza slabých stránek inovační výkonnosti v České republice - Frydrychová, Pavlína (2025)
Diplomová práce se zabývá kvalitativní analýzou slabých stránek inovační výkonnosti v České republice. Hlavním cílem je identifikovat klíčové bariéry rozvoje inovací a navrhnout opatření pro jejich překonání. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy související s inovacemi, inovačními systémy a faktory ovlivňujícími inovační výkonnost. Praktická část využívá kvalitativní výzkum, založený na polostrukturovaných rozhovorech s experty z veřejného i soukromého sektoru. Výzkum odhalil, že mezi hlavní slabé stránky inovační výkonnosti a ekosystému ČR patří roztříštěnost systému, nekoordinovanost, slabé vedení, kulturní nastavení, odlišné vnímání rolí aktérů a nedostatečná podpora spolupráce. Práce rovněž poukazuje na potenciál inovačních institucí (např. JIC) a inspiraci ze zahraničních modelů (Estonsko, Irsko). Navržená opatření zahrnují posílení koordinace, zlepšení strategického řízení, podporu spolupráce a změnu mentality.