Kvalitativní analýza slabých stránek inovační výkonnosti v České republice - Frydrychová, Pavlína; Andera, Michal, 1984-; Pečinka, Rudolf; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá kvalitativní analýzou slabých stránek inovační výkonnosti v České republice. Hlavním cílem je identifikovat klíčové bariéry rozvoje inovací a navrhnout opatření pro jejich překonání. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy související s inovacemi, inovačními systémy a faktory ovlivňujícími inovační výkonnost. Praktická část využívá kvalitativní výzkum, založený na polostrukturovaných rozhovorech s experty z veřejného i soukromého sektoru. Výzkum odhalil, že mezi hlavní slabé stránky inovační výkonnosti a ekosystému ČR patří roztříštěnost systému, nekoordinovanost, slabé vedení, kulturní nastavení, odlišné vnímání rolí aktérů a nedostatečná podpora spolupráce. Práce rovněž poukazuje na potenciál inovačních institucí (např. JIC) a inspiraci ze zahraničních modelů (Estonsko, Irsko). Navržená opatření zahrnují posílení koordinace, zlepšení strategického řízení, podporu spolupráce a změnu mentality.
Vedoucí práce: Michal Andera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses