Historie a současnost vědeckého řízení v Československu : Analýza dobového tisku a aplikace v moderní podnikové praxi - Skopalová, Tereza (2025)
Bakalářská práce se zabývá vědeckým řízením práce a jeho podobou v meziválečném období a v současnosti. Cílem je poukázat na komplexnost daného tématu. Dále také analyzovat, jak se principy vědeckého řízení vyvíjely ve 20. letech 20. století a jaký mají dopad na dnešní podnikové řízení. Teoretická část přibližuje historické souvislosti včetně role Masarykovy akademie práce a vymezuje tři myšlenkové proudy, technokracii, laboretismus a energetismus. Praktická část je rozdělena na dvě roviny, kterými jsou analýza vybraného dobového tisku a kvalitativní výzkum v podobě polostrukturovaných rozhovorů s představiteli firem různého typu a velikosti. Získaná data umožňují hlubší vhled do problematiky a jejich souvislostí. Závěrem práce potvrzuje, že i přes změnu forem zůstávají principy vědeckého řízení důležitou součástí moderního managementu.