Přínos kulturního centra pro komunitní život - Kukutschová, Zuzana (2025)
Bakalářská práce má za cíl přiblížit fungování kulturních center současnosti, vytyčit jejich důležitost pro menší města a lokální komunitu, popsat jejich problémy a stanovit doporučení pro jejich úspěšné fungování. V teoretické části práce popisuje vývoj kulturních center až do současnosti, jejich roli ve společnosti a různorodé vymezení pojmu kulturních center. Praktickou část práce tvoří případová studie, která se zaměřuje na konkrétní kulturní centrum v menším městě. Jsou zde analyzovány důležité dokumenty tohoto kulturního centra a následně provedeny polostrukturované rozhovory s relevantními osobnostmi na poli kulturních center. Výsledky výzkumu jsou zpracovány metodou kódování, ze které jsou vytvořeny závěry práce, které se především snaží definovat postavení kulturních center v současnosti, jejich práci s komunitou a vytvoření možných doporučení v práci.