Tvorba marketingovej stratégie pre technologický startup - Beneková, Laura (2025)
Táto diplomová práca sa zaoberá marketingom startupu, ktorý vyvíja no-code platformu s flexibilnými databázami na správu projektov. Cieľom je navrhnúť efektívnu marketingovú stratégiu, ktorá startupu umožní úspešný vstup na B2B trh a zisk konkurenčnej výhody. Metodologicky práca kombinuje kvantitatívny (dotazník, n = 134) a kvalitatívny výskum (5 hĺbkových rozhovorov), doplnený situačnou analýzou (PESTLE, VRIO, SWOT) a podrobným preskúmaním 8 konkurentov pomocou frekvenčnej a obsahovej analýzy 4P. Výsledky ukázali, že potenciálni zákazníci uprednostňujú intuitívne a jednoduché nástroje, ktoré im umožňujú zredukovať počet používaných softvérových riešení. Hlavným faktorom sú funkcie a cena. Na základe zistení bol navrhnutý positioning pre ApexLoop ako flexibilné, cenovo dostupné riešenie v lokálnom jazyku pre firmy bez technického zázemia. Marketingový mix odporúča jasné zadefinované funkcie v 3 skupinách, freemium model, intuitívny onboarding, komunikáciu zameranú na jednoduchosť, odbúravanie obáv a edukáciu. Výstupy sú aplikovateľné ako praktický návod pre startup pri vstupe konkurenčný B2B SaaS trh.