Analýza business modelu pilates studia v Praze - Kozubková, Kristýna (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu business modelů pilates studií v Praze a návrh efektivního podnikatelského modelu pro vznikající studio. V teoretické části práce jsou popsány principy pilates cvičení, historický vývoj metody, typologie studií a klíčové trendy v oblasti fitness a wellness. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu realizovaného formou polostrukturovaných rozhovorů s majiteli vybraných pražských studií. Na základě dat byla provedena analýza konkurenčního prostředí, zmapovány preferované kanály komunikace, cenové modely a hodnotové nabídky. Výzkum odhalil, že pražská pilates studia prosperují tehdy, když zkombinují vysoce kvalifikované instruktory, personalizované lekce v menších skupinách, aktivní online komunikaci a cílené oslovení žen ve věku 25–50 let, čímž budují loajální komunitu a zajišťují opakované návštěvy. Výsledkem je návrh vlastního business modelu využívajícího prvky Lean Canvas a Business Model Canvas, který reflektuje současné potřeby zákazníků i dynamiku trhu. Práce přináší cenné poznatky nejen pro samotnou autorku, ale i pro další podnikatele usilující o založení úspěšného pilates studia v metropolitní oblasti.