Řízení MLM v České republice : explorativní studie - Mikšovský, Lukáš; Cejthamr, Václav, 1964-; Kukliš, Igor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem této diplomové práce bylo kvalitativně prozkoumat fungování multi-level marketingu v České republice z pohledu prodejců v první linii. V rámci výzkumu byly provedeny polostrukturované rozhovory s aktuálními i bývalými distributory z různých MLM společností. Tematická analýza ukázala, že budování vlastní sítě je pro většinu distributorů obtížné a spíše než MLM praktikují pouze přímý prodej. Zisky distributorů jsou nízké a úspěch podmiňuje vysoká míra sebeřízení. Mezilidské vztahy oscilují mezi přátelským mentoringem a výkonovým tlakem v závislosti na typu společnosti. Dále respondenti popsali řadu strategií sebeřízení a time managementu nutných k setrvání v MLM. Práce poskytuje informace o výhodách i rizicích spojených s MLM a celkově přispívá k hlubšímu porozumění tomuto fenoménu v českém prostředí.
Vedoucí práce: Václav Cejthamr
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses