Retence zaměstnanců ve vybrané organizaci - Popová, Denisa (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku retence zaměstnanců. Retence zaměstnanců je v současné době velmi populární téma, které řeší stále více organizací a jehož význam neustále roste. Hlavním cílem této práce je zhodnotit retenční systém ve vybrané organizaci, identifikovat jeho silné i slabé stránky a navrhnout vhodná doporučení vedoucí k jeho optimalizaci. Přínosem práce je tedy vytvoření konkrétních doporučení ke zlepšení současného systému řízení retence ve zkoumané organizaci. Tato doporučení povedou k odstranění nebo minimalizaci důvodů, které stojí za fluktuací stávajících zaměstnanců. V teoretické části jsou objasněny klíčové pojmy a již známé retenční metody, které jsou běžně využívány v mnoha organizacích. Praktická část je zaměřena na charakteristiku vybrané organizace a představení jejího retenčního systému, analýzu výsledků dotazníkového šetření a rozhovoru. Na základě syntézy poznatků získaných z literární rešerše a výsledků kvantitativního a kvalitativního výzkumu jsou v závěru práce zodpovězeny výzkumné otázky a navržena opatření ke zvýšení retence zaměstnanců ve vybrané organizaci.