Plýtvání potravinami během rodičovské dovolené - Polepilová, Jitka; Sadílek, Tomáš; Filipová, Alena, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Abstrakt Tato bakalářská práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami v domácnostech s malými dětmi, zejména v rodinách, kde jeden z rodičů pobírá rodičovský příspěvek. Cílem práce bylo identifikovat faktory, které přispívají k vyhazování potravin, a zjistit, jakou roli v tomto procesu hrají děti. Práce kombinuje teoretické poznatky z oblasti spotřebního chování, výživy a udržitelnosti s výzkumem, který probíhal formou dotazníkového šetření mezi 356 respondenty. Výsledky ukázaly, že přítomnost dětí má vliv na nákupní zvyklosti i objem potravinového odpadu. Rodiče často pořizují nové produkty za účelem zpestření jídelníčku, avšak část těchto potravin končí nespotřebována. Významnou roli hraje i informovanost o značení potravin a plánování nákupů. Práce rovněž zkoumá využívání alternativních stravovacích metod, konkrétně Baby-Led Weaning (BLW), a jejich možný vliv na množství odpadu. Závěrem jsou formulována doporučení pro domácnosti a návrhy na další výzkum v této oblasti. Klíčová slova: plýtvání potravinami, domácnosti s dětmi, spotřební chování, rodičovská dovolená, Baby-Led Weaning, nákupní zvyklosti, potravinový odpad
Vedoucí práce: Tomáš Sadílek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: manažer obchodu [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses