Vliv zelených ploch na kvalitu života v urbanizovaném prostoru - Petráčková, Veronika (2025)
Zeleň a kvalitní veřejné prostory přispívají k udržitelnému rozvoji měst a zvyšují celkovou kvalitu života obyvatel. Předmětem této bakalářské práce je analýza přínosů komunitních zahrad a revitalizovaných parků v Praze z hlediska jejich sociálního, environmentálního a ekonomického významu. Práce se zaměřuje na konkrétní příklady vybraných parků a komunitních zahrad v urbanizovaném prostoru, přičemž zohledňuje zkušenosti jejich uživatelů a správců. V teoretické části jsou představeny klíčové pojmy související s veřejným prostorem, zelenou infrastrukturou, udržitelným rozvojem měst a kvalitou života. Praktická část vychází z terénního výzkumu a kvalitativní analýzy rozhovorů s aktéry zapojenými do fungování zelených ploch. Výsledkem práce jsou doporučení pro efektivní rozvoj městské zeleně s důrazem na participaci obyvatel, udržitelný rozvoj a sociální přínos. Závěry práce mohou sloužit jako podklad pro plánování a podporu podobných projektů v dalších městských oblastech.