Příliš mnoho manažerů? : Aktuální výzvy podnikového managementu - Akhmetova, Regina (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou trendu růstu manažerských pozic v organizacích a jeho dopadem na výkonnost podniku a efektivitu práce manažerů. Cílem bylo identifikovat hlavní příčiny tohoto jevu a zhodnotit jeho pozitivní i negativní důsledky v rámci organizační struktury. K dosažení stanoveného cíle byla využita kombinace kvantitativního výzkumu ve formě dotazníkového šetření a kvalitativního výzkumu prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Pro analýzu výsledků kvantitativního výzkumu byly použity statistické ukazatele a pro zpracování kvalitativních dat byla aplikována tematická analýza. Na základě analýzy dat získaných těmito metodami bylo možné zodpovědět stanovené výzkumné otázky a navrhnout celkem pět doporučení, která by měla přispět k optimalizaci manažerských struktur a současně omezit negativní dopady spojené s nadměrným počtem manažerů.