Modifikace leasingových smluv dle IFRS 16 na příkladu společností DAX Index - Kyjovská, Klára (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku modifikací leasingových smluv dle standardu IFRS 16. Cílem práce je identifikovat a klasifikovat různé typy leasingových modifikací a analyzovat jejich dopady na účetní výkazy z pohledu nájemce i pronajímatele. V teoretické části je představen standard IFRS 16. Dále jsou popsány jednotlivé typy modifikací leasingových smluv, jejich účetní zachycení a vliv na rozvahu, výkaz zisku a ztráty a výkaz o peněžních tocích. Praktická část se věnuje analýze vykazování modifikací leasingových smluv ve vybraných společnostech DAX Index. Výsledkem práce je, že úroveň zveřejňování informací o modifikacích se mezi společnostmi velmi neliší. Pro klasifikaci konkrétních modifikací a jejich hodnoty společnosti neposkytují dostatečné informace.