Analýza možností využití AI ve vzdělávání z pohledu studentů - Šatranová, Kateřina (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu možností využití nástrojů umělé inteligence ve vzdělávání z pohledu studentů vysokých škol. Motivací k výběru tématu byla osobní zkušenost s proměnou studijního prostředí během pandemie COVID-19, kdy se AI nástroje začaly intenzivněji využívat jako podpora samostatného učení, organizace studia i přístupu k informacím. Práce definuje základní pojmy, vytváří přehled typů nástrojů a následně porovnává pět konkrétních zástupců (ChatGPT, Duolingo, Grammarly, Excel, NotebookLM) na základě jejich funkčnosti, přínosu a schopnosti reagovat na potřeby studentů. Zvláštní důraz je kladen na nástroj Google NotebookLM. V úvodní části jsou shrnuty teoretické poznatky z odborné literatury a představeny vytvořené kategorie AI nástrojů dle jejich hlavní funkce. Praktická část práce je založena na vlastním dotazníkovém šetření mezi studenty Vysoké školy ekonomické v Praze. Na základě získaných dat byla provedena analýza, jejímž cílem bylo zjistit, jak studenti vnímají přínosy jednotlivých nástrojů, s jakými překážkami se při jejich využívání setkávají, a který z nástrojů nejlépe kombinuje očekávané výhody s eliminací hlavních obav. Výsledky ukazují, že nástroje jako Google NotebookLM mají potenciál podpořit efektivní a personalizované učení, zároveň však poukazují na potřebu metodického vedení a jasných pravidel využívání AI ve vzdělávacím prostředí.