Řešení úloh rekreační matematiky jako diskrétních optimalizačních úloh - Petržíková, Kateřina; Jablonský, Josef, 1955-; Rejthar, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá nalezením řešení tří úloh rekreační matematiky za pomoci diskrétní optimalizace. Konkrétně se zaměřuje na úlohy Stany a stromy, Renzoku a Numbrix. První část práce se věnuje představení rekreační matematiky a seznámení s pravidly těchto tří her. Následuje část, která se věnuje diskrétní optimalizaci a její aplikaci na vybrané úlohy. Zejména je zaměřeno na formulaci matematických modelů těchto tří úloh a jejich následnou implementaci v optimalizačním softwaru FICO Xpress. Výpočty provedené pomocí tohoto softwaru vedly k nalezení optimálního řešení pro všechny tři úlohy.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses