Financovani divadel - Jakšová, Adéla (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na komparaci financování divadelního provozu na příkladu Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Divadla Na zábradlí v Praze. Cílem bakalářské práce je vyhodnotit rozdíly ve způsobu financování vybraných divadel. V teoretické části práce jsou popsány základní informace z oblasti divadelního provozu v České republice a dále jsou přiblíženy možnosti financování divadel. Praktická část vychází z analýzy výročních zpráv obou divadel a z rozhovorů s jejich ekonomickými pracovníky. Výsledná komparace poukazuje na podobnosti v základní struktuře finančního hospodaření, zároveň však odhaluje i specifické rozdíly v odlišnosti přístupu k financování u každého z divadel.