Dobývání znalostí z databází na datech z trhu ojetých a skladových automobilů značky BMW - Shmuliak, Ivan; Chudán, David; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá aplikací metodiky CRISP-DM na data z českého trhu ojetých a skladových vozidel značky BMW s cílem identifikovat faktory ovlivňující cenotvorbu. Data byla získána pomocí nástroje Scrapy z portálu TipCars a následně podrobena procesu čištění, transformace a analýzy. Explorační analýza přinesla přehled o nabízených modelech, technických vlastnostech vozidel a jejich geografickém rozložení. V analytické fázi byl aplikován regresní model náhodného lesa, který dosáhl přijatelné predikční přesnosti a vyzdvihl jako klíčové prediktory rok registrace, výkon a objem motoru. Metoda shlukování DBSCAN odhalila přirozené skupiny vozidel podle technických parametrů, přičemž některé odpovídaly sportovním verzím, jiné běžným modelům či elektromobilům. Výsledky práce lze využít pro podporu rozhodování v oblasti sekundárního trhu s automobily. Mezi omezení výzkumu patří subjektivní hodnocení technického stavu, absence údajů o výbavě a nerovnoměrné zastoupení kategorií.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses