Vedení lidí v neziskovém sektoru na příkladu vybrané organizace - Priadun, Daryna (2025)
Cílem práce bylo zjistit styl leadershipu manažerky v neziskové organizaci, identifikovat její silné a slabé stránky a zhodnotit vliv jejího vedení na motivaci zaměstnanců. Výzkum byl realizován v prostředí neziskové organizace META formou případové studie kombinující kvantitativní a kvalitativní přístup. Výzkum byl realizován jako případová studie využívající kombinaci kvantitativních (dotazník CLQ) a kvalitativních metod (hloubkové rozhovory). Zjištění ukazují, že manažerka preferuje transformační styl vedení, který vytváří prostředí důvěry, otevřené komunikace a smysluplné práce – tedy prvky, které jsou klíčové pro udržení motivace zaměstnanců v podmínkách neziskového sektoru. Současně byly identifikovány i určité výzvy, jako je potřeba rozvoje v oblasti poskytování konstruktivní zpětné vazby, rovnoměrnějšího individuálního přístupu a nastavování jasných pravidel v oblasti odměňování. Práce přispívá k hlubšímu porozumění specifikům vedení v neziskových organizacích a potvrzuje, že transformační leadership spolu se schopností vytvářet smysluplné pracovní prostředí představuje klíčový předpoklad pro efektivní řízení lidí v tomto sektoru.