Implementace Lighting Network do firemních procesů - Pilný, Jan (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá implementací Lightning Network, škálovacího řešení pro Bitcoin, do firemních platebních procesů. V kontextu rostoucích nákladů na tradiční platební metody a zvyšující se poptávky po efektivních digitálních platebních řešeních zkoumá práce potenciál této technologie transformovat firemní finanční operace. Teoretická část práce analyzuje technické principy Bitcoinu a Lightning Network, včetně mechanismů platebních kanálů, směrování transakcí a bezpečnostních aspektů. Praktická část se zaměřuje na konkrétní aspekty implementace, včetně technických požadavků a integračních postupů v podnikovém prostředí. Prostřednictvím konzultací s firmami, které Lightning Network již zavedly do svých procesů, práce zkoumá reálné zkušenosti s touto technologií v praxi.