Přínosy a náklady přímých zahraničních investic v České republice - Shyika, Kyrylo; Brůna, Karel, 1973-; Boháčik, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na přínosy a náklady přímých zahraničních investic v České republice ve zpracovatelském průmyslu. Výsledky ukazují, že zahraniční podniky mají ve srovnání s domácími podniky v České republice vyšší produktivitu práce, avšak nižší celkovou produktivitu. Přesto domácí podniky dohánějí zahraniční podniky, což může naznačovat pozitivní vliv PZI na ekonomiku České republiky. Přestože zahraniční podniky výrazně více investují do výzkumu a vývoje a tyto výdaje rostou rychlejším tempem, roční počet patentů v high-tech a jejich tempo růstu je vyšší u domácích podniků, což také může ale nemusí naznačovat pozitivní vliv PZI na inovace. Mezi nejvýznamnější negativní dopady PZI patří odliv kapitálu a částečně crowding-out efekt. Polsko ve srovnání s Českou republikou více profituje z přílivu zahraničních investic.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses