Motivácie podporovateľov a atribúty výberu tvorcov na monetizačných platformách Patreon a Herohero - Kukuruďa, Samuel (2025)
Cieľom práce je analyzovať a porozumieť motiváciám podporovateľov, ktoré vedú k finančnej podpore tvorcov na subscription-based crowdfundingových platformách a identifikovať kľúčové atribúty, podľa ktorých si podporovatelia na týchto platformách vyberajú tvorcov. Zároveň preskúmať, aké faktory ovplyvňujú dlhodobú pravidelnú podporu tvorcov a prípadné dôvody pre zrušenie predplatného. Teoretická časť objasňuje model predplatného a crowdfunding. Následne je ako jeho špecifická podmnožina predstavený subscription-based crowdfunding a populárne platformy, ktoré daný model využívajú. V rámci praktickej časti je realizovaný kvantitatívny výskum formou online dotazníka. Od respondentov, ktorí majú skúsenosť s podporou tvorcov na platformách ako Herohero alebo Patreon sa nám celkovo podarilo získať 251 platných odpovedí. Pri rozhodovaní o udelení predplatného sa ako najdôležitejší faktor ukázal prístup k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov. Ako dôležité faktory sa ukázali aj kvalita publikovaného obsahu a osobné sympatie k tvorcovi.