Motivácie podporovateľov a atribúty výberu tvorcov na monetizačných platformách Patreon a Herohero - Kukuruďa, Samuel; Svobodová, Ivana, 1969-; Mareš, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cieľom práce je analyzovať a porozumieť motiváciám podporovateľov, ktoré vedú k finančnej podpore tvorcov na subscription-based crowdfundingových platformách a identifikovať kľúčové atribúty, podľa ktorých si podporovatelia na týchto platformách vyberajú tvorcov. Zároveň preskúmať, aké faktory ovplyvňujú dlhodobú pravidelnú podporu tvorcov a prípadné dôvody pre zrušenie predplatného. Teoretická časť objasňuje model predplatného a crowdfunding. Následne je ako jeho špecifická podmnožina predstavený subscription-based crowdfunding a populárne platformy, ktoré daný model využívajú. V rámci praktickej časti je realizovaný kvantitatívny výskum formou online dotazníka. Od respondentov, ktorí majú skúsenosť s podporou tvorcov na platformách ako Herohero alebo Patreon sa nám celkovo podarilo získať 251 platných odpovedí. Pri rozhodovaní o udelení predplatného sa ako najdôležitejší faktor ukázal prístup k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov. Ako dôležité faktory sa ukázali aj kvalita publikovaného obsahu a osobné sympatie k tvorcovi.
Vedoucí práce: Ivana Svobodová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses