Hodnocení úspěšnosti přeměn vybrané společnosti - Mejzlíková, Jana (2025)
Diplomová práce se zabývá přeměnami obchodních korporací z teoretického i praktického hlediska. Teoretická část se věnuje jednotlivým druhům přeměn, jejich účetním a daňovým aspektům a metodám jejich hodnocení. Praktická část analyzuje přeměny vybrané české společnosti PRO-DOMA, SE uskutečněné v letech 2014–2023. Pomocí finanční analýzy a oceňování podniku jsou zhodnoceny dopady těchto přeměn. Z analýzy vyplývá, že primárním motivem společnosti pro realizaci přeměn je expanze na trhu se stavebním materiálem, případně také vstup na zcela nové trhy. Přestože během zkoumaného období společnost rostla a její hodnota se zvyšovala, finanční analýza odhalila i negativní dopady, např. výrazný růst zadluženosti po fúzi sloučením se společností WOODCOTE CZ.