Získávání a výběr zaměstnanců v Armádě České republiky - Holcman, Martin; Palíšková, Marcela, 1961-; Němec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tématem této diplomové práce je proces získávání a výběru zaměstnanců v Armádě České republiky, konkrétně vojáků z povolání. Cílem práce je posoudit současné nastavení těchto personálních procesů, identifikovat klíčové problémy a navrhnout doporučení vedoucí k jejich zefektivnění. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. Teoretická část se věnuje vymezení souvisejících pojmů, jako je plánování lidských zdrojů, vytváření pracovních míst, přijímání a adaptace a samotný proces získávání a výběru zaměstnanců. Praktická část analyzuje reálný stav těchto činností v podmínkách Armády ČR. Využita byla analýza interních dokumentů, strukturovaný rozhovor s personalistou AČR a kvantitativní výzkum ve formě dotazníkového šetření mezi příslušníky armády. Výsledky dotazníku byly podrobeny deskriptivní analýze i testování statistických hypotéz pomocí chí-kvadrát testu nezávislosti a Fischerova exaktního testu. Na základě zjištěných poznatků jsou v závěru práce formulována doporučení, která by mohla zefektivnit náborový a výběrový proces v Armádě ČR.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses