Porovnání rozhodování člověka a stroje - Prchal, Vilém; Sigmund, Tomáš; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním rozhodovacích schopností člověka a stroje. Teoretická část vymezuje charakteristiky lidského rozhodování a představuje základní metody, na základě kterých se stroje rozhodují, jako je logistická regrese, konvoluční neuronové sítě, heuristické algoritmy a generativní jazykové modely. V experimentální části je představeno pět specifických experimentů, které se zaměřují na různé typy rozhodování, od binární klasifikace až po morální dilemata, ve kterých jsou porovnávány schopnosti stroje a člověka. Výsledky ukazují, že stroje mají výhodu v rychlosti, přesnosti a škálovatelnosti při dobře definovaných úlohách, zatímco lidé excelují v kontextových, morálně náročných a kreativních situacích. Práce zdůrazňuje význam lidského úsudku v oblastech, kde je důležitá empatie, porozumění kontextu a etická zodpovědnost.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses