Kulturní a ekonomické přínosy graffiti a street artu (v Praze) - Kukačková, Adéla (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje kulturnímu a ekonomickému přínosu graffiti a street artu v Praze, se zaměřením na jejich funkci ve veřejném prostoru a na dopad graffiti jamů na městskou kulturu. Cílem práce je identifikovat současné výzvy a příležitosti spojené s rozvojem této umělecké formy, a navrhnout taková opatření v rámci Prahy, která povedou ke zvýšení povědomí o street artu a posílení jeho vztahu s veřejným prostorem. Práce kombinuje metodu analýzy kvantitativních dat dotazníkového šetření, které je zaměřené na vnímání graffiti a street artu veřejností, a kvalitativní rozhovory s umělci, zástupci městských institucí a organizátorem graffiti jamů. Výsledky ukázaly, že hlavním problémem je rozmanitý postoj nejen veřejnosti, ale i nejednotný přístup městských částí. Klíčovou výzvou je nalezení rovnováhy mezi uměleckou svobodou, regulací a prevencí vandalismu. Na základě těchto zjištění je vytvořen autorský návrh doporučení pro efektivnější podporu legálních ploch, graffiti jamů a zapojení umělců do plánování veřejného prostoru.