Minimální velikost školy - Ponczová, Alžběta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou možností úspor ve školách v souvislosti s připravovanou legislativní změnou, která stanovuje minimální počet dětí a žáků pro zachování právní subjektivity školy. Cílem je prostřednictvím případové studie obce Žebrák posoudit možnost sdílení nepedagogických pracovníků a služeb mezi školskými zařízeními. V teoretické části je popsána stávající i navrhovaná legislativa a systém financování škol. Praktická část využívá kvantitativní data z účetních výkazů za rok 2024 a kvalitativní rozhovory s vedením škol. Na základě analýzy byly navrženy tři varianty sdílení nepedagogických pracovníků. Výsledky ukazují, že sdílení těchto pozic může být ekonomicky efektivní, pokud jsou zohledněna specifika jednotlivých škol. Rozhovory zároveň poukazují na nutnost individuálního přístupu a upozorňují na možná provozní a organizační rizika.