Financování sportu v České republice mezi lety 2017–2022 se zaměřením na fotbalové kluby - Janko, Tomáš; Šmilňák, Richard; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou financování profesionálního fotbalu v České republice v období let 2017–2022. Cílem práce bylo zmapovat hlavní zdroje veřejných a soukromých příjmů fotbalových klubů, identifikovat klíčové aktéry financování a navrhnout možnosti optimalizace systému na základě srovnání s vybranými zahraničními modely. V práci byly použity kvantitativní i kvalitativní výzkumné metody. Na základě údajů ze sekundárních zdrojů a oficiálních zpráv byla vypracována horizontální analýza výnosů a nákladů čtyř vybraných klubů. inspirativními příklady ze zahraničí (Nizozemí, Německo, Skandinávie, Francie). Výsledky ukázaly výraznou závislost klubů na výkonnostních příjmech (zejména z UEFA), veřejných dotacích a sponzoringu. Práce doporučuje systémová opatření, jako jsou víceleté financování mládeže, sportovní vouchery, daňová zvýhodnění pro soukromé partnery a zavedení mechanismů solidarity mezi kluby. Závěrem práce poukazuje na význam fotbalu nejen jako sportovní, ale i ekonomické a společenské složky, která vyžaduje strategické a dlouhodobě udržitelné financování.
Vedoucí práce: Richard Šmilňák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses