Výběr daně z příjmů právnických osob - Hlaváček, Štěpán (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem výběru daně z příjmů právnických osob (DPPO) v České republice v období let 2017 až 2023. Cílem práce je na základě dostupných dat z Generálního finančního ředitelství a Ministerstva financí zhodnotit efektivitu výběru této daně a identifikovat hlavní trendy, rizika a strukturální charakteristiky systému. Analýza je postavena na kombinaci metod, průměrného výnosu na subjekt, indexace a stratifikace daňových poplatníků podle výše zaplacené daně. Součástí práce je i sektorové porovnání výběru daně a návrh doporučení pro stabilizaci a případné úpravy systému. Výsledky ukazují vysokou koncentraci výnosu DPPO mezi úzkou skupinu velkých plátců a na závislost systému na výkonnosti konkrétních sektorů. Práce poukazuje na potřebu diverzifikace daňové základny a pečlivého sledování vývoje v čase.