Financování škol obcemi - Furchová, Klára Jana; Sedmihradská, Lucie; Valenta, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá financováním školství z rozpočtového určení daní (RUD) na úrovni obcí, konkrétně v Kraji Vysočina. Cílem je zjistit, jak obce hospodaří s prostředky z RUD určenými na školství a v jaké míře je nutné školství dofinancovávat z vlastních rozpočtů. V teoretické části jsou popsány principy fungování RUD, legislativní rámec a role obcí jako zřizovatelů škol. Praktická část je rozdělena na analýzu města Ždírec nad Doubravou a analýzu všech obcí v Kraji Vysočina, které v období let 2013–2024 disponovaly základní nebo mateřskou školou. V rámci analýzy jsou sledovány tři hlavní ukazatele: počet žáků v čase, výdaje na školství na jednoho žáka a ukazatel využití prostředků z RUD.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses