Možnosti aplikace bankovní daně v České republice - Kabátková, Kristýna (2025)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi zavedení bankovní daně v České republice. Cílem je analyzovat různé formy bankovní daně, jejich implementaci v zahraničí a posoudit jejich potenciální aplikaci v českém prostředí. Práce se zaměřuje na teoretické vymezení bankovní daně, její ekonomické dopady a právní aspekty. Dále jsou zkoumány zkušenosti vybraných evropských zemí s implementací bankovní daně a jejich relevance pro Českou republiku. Na základě této analýzy jsou propočítány tři různé modely bankovní daně podle dat o českém bankovním sektoru. Závěrem jsou diskutovány možné přínosy a rizika spojená se zavedením této daně v České republice.