Testování poptávky po interaktivní aplikaci na výuku ekonomie - Pechal, Vojtěch; Andera, Michal, 1984-; Šlapáková Losová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá testováním poptávky po interaktivní aplikaci pro výuku ekonomie jako potenciálního řešení problému náročnosti studia ekonomických předmětů na vysokých školách. Prostřednictvím sekundárního výzkumu a hloubkových rozhovorů studenty VŠE byly identifikovány klíčové obtíže spojené s tradičními metodami výuky. Výzkum odhalil, že statické znázornění ekonomických modelů v učebnicích a na přednáškách neumožňuje studentům plně pochopit dynamické vztahy mezi ekonomickými proměnnými. Na základě těchto zjištění byly vyvinuty a otestovány dva odlišné prototypy: "EkoHravě" zaměřený na přímou interaktivní vizualizaci ekonomických modelů a "EkonManager" využívající gamifikaci prostřednictvím simulace řízení pekárny. Uživatelské testování se šesti respondenty prokázalo výraznou preferenci konceptu “EkoHravě”, který studentům umožnil experimentovat s parametry ekonomických modelů a okamžitě pozorovat výsledné změny v grafech. Respondenti ocenili především možnost aktivního učení, interaktivitu, přímočarost a intuitivní pochopení souvislostí, které tradiční výukové materiály neposkytují. Výzkum identifikoval významnou poptávku po interaktivních nástrojích jako doplňku k existujícím výukovým materiálům a identifikoval různé další možnosti vývoje. Na základě těchto zjištění práce doporučuje vytvoření plnohodnotného minimálního životaschopného produktu zaměřeného na interaktivní vizualizaci ekonomických modelů, jeho bezplatné zpřístupnění studentům pro získání zpětné vazby a následný vývoj rozšířené verze s prémiovými funkcemi za částečnou úhradu.
Vedoucí práce: Michal Andera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses