Příkladová studie rozvoje individuálního dárcovství Národního divadla - Krejčí, Klára; Zelený, Martin; Loneková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá individuálním dárcovstvím v oblasti kultury se zaměřením na divadelní instituce v České republice. Případová studie se věnuje Mecenášskému klubu Národního divadla v Praze, který představuje nejrozvinutější program individuální podpory v rámci českých divadel. Cílem práce je analyzovat přístupy, metody a nástroje, které Národní divadlo využívá při práci s individuálními dárci, a současně porozumět jejich motivacím, bariérám a očekáváním. Práce rovněž formuluje doporučení pro rozvoj individuálního dárcovství v kulturním sektoru. Praktická část je založena na případové studii a kvalitativní analýze dat získaných prostřednictvím rozhovorů s dárci a manažerkou klubu, doplněných analýzou veřejně dostupných i interních materiálů. Výzkum ukázal, že klíčovou roli hrají osobní přístup, pravidelná komunikace, transparentnost a dlouhodobé budování vztahů. Dárci jsou motivováni osobním vztahem ke kultuře, smysluplností podpory a komunitním rozměrem členství. Práce potvrzuje, že individuální dárcovství může být významným prvkem finanční udržitelnosti kulturních institucí a že model Mecenášského klubu může sloužit jako inspirace pro další organizace.
Vedoucí práce: Martin Zelený
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses