Vplyv vekovej diverzity na spoluprácu a firemnú kultúru v spoločnosti Nestlé - Kocúreková, Lucia; Legnerová, Kateřina, 1965-; Němec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práca sa venuje vplyvu vekovej diverzity na spoluprácu medzi zamestnancami a firemnu kultúru v spoločnosti Nestlé. Cieľom práce bolo zistiť ako generačné rozdiely a stereotypy ovplyvňujú tímovú spoluprácu, leadership a firemnú kultúru, a zhodnotiť dopad stratégií realizovaných spoločnosťou Nestlé na medzigeneračnú spoluprácu. Výskum bol realizovaný formou kvalitatívnej analýzy hĺbkových polo štruktúrovaných rozhovorov so zamestnancami. Výsledky analýzy ukázali že veková diverzita je vnímaná pozitívne, pričom generačné rozdiely sú označované ako obohatenie pre spoluprácu. Spoločnosť Nestlé aktívne buduje inkluzívnu firemnú kultúru založenú na rešpekte a otvorenosti. Na základe výsledkov boli navrhnuté odporúčania na posilnenie manažmentu vekovej diverzity. Výsledné informácie predstavujú prínos a ponúkajú podnety pre rozvoj diverzity a inklúzie v organizáciách.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses