Hodnoty a faktory ovlivňující generaci Z při výběru zaměstnavatele - Jarovcová, Silvie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá pracovními hodnotami a preferencemi generace Z co se týče faktorů ze strany firmy a zaměstnaneckých benefitů. Cílem bylo navrhnout pracovní prostředí, které přiláká pracovníky z této generace. Teoretická část se zabývá generací Z, teoriemi hodnot od Schwartze a faktory ze strany firmy jako pověst firmy, smysluplnost práce atd. Analytická část se zabývá kvantitativním dotazníkovým výzkumem. Výsledky ukazují, že generace Z preferuje do jisté míry všechny pracovní hodnoty i faktory ze strany firmy. Nejvíce důležité jsou však intrinsické hodnoty, dále smysluplnost práce, a z benefitů flexibilní pracovní doba a home office, ale také zdravotní benefity.