Trendy ve vývoji ERP systémů : Teorie a praxe - Krejčí, Matěj; Svatá, Vlasta, 1952-; Sudzina, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit, jakým způsobem jsou současné technologické trendy implementovány v ERP systémech určených pro malé a střední podniky na českém trhu. Teoretická část se zaměřuje na výklad základních pojmů spojených s podnikovými informačními systémy, ERP architekturou a zejména na popis osmi klíčových technologických trendů — včetně cloud computingu, modelu SaaS, modularity, automatizace, umělé inteligence, mobilního přístupu, IoT integrace, zvýšené bezpečnosti a ochrany dat a dvoustupňových ERP struktur. Pro doplnění rešerše a získání praktického pohledu byly realizovány dvě části praktické části. Prvním část bylo dotazníkové šetření mezi dodavateli ERP řešení, které zjišťovalo jejich vnímání aktuálních technologických trendů a nabízené funkcionality. Druhá část pak sestává z porovnání tří vybraných ERP systémů — Odoo, Dolibarr a ABRA Flexi — na základě testování jejich veřejně dostupných demo verzí. Systémy byly hodnoceny podle jednotného rámce otázek rozdělených do osmi tematických oblastí odpovídajících dříve identifikovaným trendům. Výsledky ukázaly výrazné rozdíly v technologické vyspělosti jednotlivých řešení a také to, že mnohé pokročilé funkce jsou dostupné pouze ve vyšších, placených verzích. Práce rovněž upozorňuje na omezení způsobená testováním výhradně v demoverzích, což snižuje přesnost a důvěryhodnost některých závěrů. V závěru jsou shrnuty hlavní zjištění a navrženy směry pro další výzkum v oblasti ERP pro malé a střední podniky.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses