Role rodinné ústavy ve fungování rodinných firem v České republice - Žáková, Klára (2025)
Cílem této diplomové práce je odhalit přínosy a dopady spojené s tvorbou a zavedením rodinné ústavy na fungování rodinných firem v České republice a současně prozkoumat samotný proces jejího vzniku. Práce se zaměřuje na roli rodinné ústavy v rodinách v průběhu jejího vzniku a na procesy, které iniciuje. Výzkum byl realizován formou kvalitativní multiple case study zahrnující within-case analýzy a cross-case syntézu. Datový základ tvoří rozhovory s devíti zástupci pěti rodinných firem napříč generacemi. Zjištění ukazují, že potřeba rodinné ústavy pramenila zejména ze snahy o správu a ochranu majetku a z potřeby vyjasnění pravidel v rodině. Rodinná ústava působí jako katalyzátor otevřené komunikace, soudržnosti rodiny, zvyšuje pocit jistoty stávající generace a zájem a proaktivitu té nastupující. Zároveň iniciuje vznik dalších nástrojů family governance. Výstupem práce je logický model vysvětlující strategickou roli rodinné ústavy v dlouhodobém řízení rodinných podniků.