Daňový systém Lucemburska - Strnad, Martin (2025)
Bakalářská práce se věnuje daňovému systému Lucemburska. V prvních dvou kapitolách jsou nejdříve pro lepší porozumění tématu vysvětlena základní teoretická východiska v oblasti mezinárodního daňového plánování a lucemburského daňového systému v oblasti zdanění příjmů fyzických a právnických osob. Meritem této závěrečné práce je nalezení klíčových faktorů v lucemburské legislativě, které stojí za daňovou atraktivitou tohoto velkovévodství a zároveň přispívají k významnému toku přímých zahraničních investic do země. Některé klíčové nástroje plynoucí z lucemburských zákonů jsou popsány ve třetí kapitole této práce, na kterou následně navazuje poslední kapitola, která teorii popsanou v těch předchozích demonstruje v rámci modelového příkladu. Konkrétně příklad ilustruje možné využití lucemburského investičního nástroje v rámci přeshraniční struktury a porovnání s variantou zdanění za využití české alternativy.