Legalizace, regulace a ekonomické a finanční aspekty konopí - Dvořáková, Jana (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na legalizaci konopí z pohledu ekonomického a společenského, a to v kontextu České republiky. Struktura práce je rozdělena do několika částí. První kapitola se věnuje obecnému přehledu o konopí, zejména právnímu rámci v Evropské unii i České republice, jeho využití a zneužití. Druhá kapitola představuje vybrané zahraniční přístupy k legalizaci konopí, konkrétně v Kanadě a Německu. Třetí část uvádí základní principy behaviorální ekonomie, které mohou pomoci vysvětlit spotřebitelské rozhodování v oblasti nákupu konopí. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření, sleduje pomocí vytvořených scénářů, legálního a nelegálního prostředí postoje veřejnosti, očekávané chování spotřebitelů a faktory ovlivňující rozhodování při nákupu konopí. Výsledky ukazují, že v obou scénářích je poptávka po konopí neelastická, tedy změna ceny má omezený dopad na množství poptávaného konopí. Za standardní cenu se bude kupovat větší množství v legálním scénáři. Při nákupu konopí je důležitější kvalita a až potom cena. Trend ukazuje, že lidé by dávali přednost regulovaným prodejním místům v případě legalizace.