Ekonomické aspekty zdanění alkoholických nápojů v ČR mezi lety 1993 až 2023 - Kudela, Albert (2025)
Cílem této bakalářské práce je analýza spotřebních daní na alkoholické nápoje a jejich vliv na spotřebu a příjmy do státního rozpočtu v České republice mezi lety 1993- 2023. V práci je také zkoumána analýza zdanění tichého vína. Tato práce ověřuje hypotézu, zda zvýšení spotřební daně na alkohol přinese více peněz do státního rozpočtu. V rámci teoretické části jsou popsány základní pojmy z oblasti daní, význam spotřební daně a teoretické přístupy k optimálnímu zdanění, včetně Lafferovy křivky a Pigouovské daně. Praktická část se věnuje analýze historických dat týkajících se spotřeby alkoholu, výše spotřební daně a příjmů do státního rozpočtu, přičemž se snaží identifikovat souvislosti mezi těmito proměnnými. Výsledky zkoumání hypotézu vyvrátily. V práci bylo dokázáno, že spotřební daně mají negativní vliv na příjmy do státního rozpočtu.