Zaměstnanecké akcie jako forma odměňování a jejich účetní aspekty v evropském kontextu - Bílek, Adam (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zaměstnanecké akcie jako specifickou formu nepeněžního odměňování pracovníků a zkoumá jejich právní, účetní a daňové souvislosti v českém a širším evropském prostředí. Cílem je posoudit, zda současná česká regulace umožňuje zavádět programy zaměstnaneckého vlastnictví akcií (ESOP) za podmínek srovnatelných s praxí vybraných evropských států, a identifikovat klíčové bariéry a stimuly jejich dalšího rozvoje. Práce využívá metody deskriptivní analýzy českých právních předpisů, komparativního srovnání se španělskou, irskou a polskou úpravou a syntézu poznatků z odborné literatury doplněnou ilustrativními účetními zápisy podle českých předpisů i Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS 2 Share‑based Payment). Výsledky ukazují, že tuzemské účetní a daňové prostředí se sice postupně sbližuje s mezinárodními standardy, avšak jeho plnou konkurenceschopnost brzdí odvody a absence explicitní metodiky pro vykazování transakcí založených na akciích. Naopak úspěšné evropské modely staví na daňovém odkladu do okamžiku prodeje akcie, zjednodušených korporačních strukturách a transparentních účetních pravidlech, která zajišťují věrné zobrazení nákladů a posilují motivaci zaměstnanců.