Finanční aspekty změny obchodního modelu : Případová studie společnosti v automobilovém průmyslu - Vološin, Rostislav (2025)
Diplomová práce se zabývá finančními aspekty změny obchodního modelu, konkrétně přechodem z tradičního dealerského na agenturní model prodeje v automobilovém průmyslu. První část práce shrnuje dosavadní poznatky o obchodních modelech a jejich vliv na finanční zdraví podniků, přičemž se zaměřuje na aktuální trendy, které ovlivňují automobilky v Evropě, a samotnou dynamiku trhu. Praktická část analyzuje konkrétní případ zavedení agenturního modelu ve vybrané automobilce, a to, jak z pohledu jeho dopadu na výnosy, nákladovou strukturu, cash-flow a ziskovost výrobce, tak i ze strategického a kvalitativního pohledu. Cílem práce je identifikovat hlavní ekonomické faktory a finanční přínosy, ale také rizika a investiční nároky spojené s touto transformací. Práce kombinuje teoretické přístupy s empirickými poznatky získanými prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru s představitelem společnosti Mercedes-Benz Česká republika, což umožňuje hlubší pochopení finančních dopadů obchodní inovace v praxi.