Finanční aspekty změny obchodního modelu : Případová studie společnosti v automobilovém průmyslu - Vološin, Rostislav; Svačina, Pavel, 1979-; Jablonský, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá finančními aspekty změny obchodního modelu, konkrétně přechodem z tradičního dealerského na agenturní model prodeje v automobilovém průmyslu. První část práce shrnuje dosavadní poznatky o obchodních modelech a jejich vliv na finanční zdraví podniků, přičemž se zaměřuje na aktuální trendy, které ovlivňují automobilky v Evropě, a samotnou dynamiku trhu. Praktická část analyzuje konkrétní případ zavedení agenturního modelu ve vybrané automobilce, a to, jak z pohledu jeho dopadu na výnosy, nákladovou strukturu, cash-flow a ziskovost výrobce, tak i ze strategického a kvalitativního pohledu. Cílem práce je identifikovat hlavní ekonomické faktory a finanční přínosy, ale také rizika a investiční nároky spojené s touto transformací. Práce kombinuje teoretické přístupy s empirickými poznatky získanými prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru s představitelem společnosti Mercedes-Benz Česká republika, což umožňuje hlubší pochopení finančních dopadů obchodní inovace v praxi.
Vedoucí práce: Pavel Svačina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses